Ogród

danko

Poranna rosa

Kokosowe kulki:
- 1 żółtko
- 200 g zmielonego sera białego
- 3 łyżki cukru pudru
- 8-10 łyżek wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wszystkie składniki połączyć. Z masy uformować kulki (nieco mniejsze niż orzech włoski) i włożyć na 30 minut do zamrażalnika (ja włożyłam do lodówki).

Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jaja
- 1 białko
- 200 g masła
- 150 g śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (radzę dać czubate)
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka

Wszystkie składniki należy ogrzać do temp. pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku i białko. Miksując na zmianę dodawać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i mleko, zmiksować.

Do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia wylać najpierw jasne ciasto, następnie na jasnym równomiernie rozprowadzić ciasto kakaowe. Na wierzchu ułożyć w rzędach schłodzone kulki serowo-kokosowe, lekko je wciskając.

Ciasto piec w 180 st. C, około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Masa śmietankowa:
- 200 g śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix

Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem, wyłożyć na wystudzone ciasto. Wierzch posypać kakao lub startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation