Kuchnia

maczne

Pierogi ze szpinakiem - przepis

450 g mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
1 cebula
200 g ricotty
3 łyżki oliwy z oliwek
gałka muszkatołowa
sól
świeżo zmielony pieprz

Ciasto pierogowe:

2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1 jajko
ok. 3/4 szklanki wody
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Czosnek rozgnieć za pomocą praski i dorzuć na patelnię.

Do cebuli i czosnku dodaj szpinak i duś na mniejszym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni, aż do odparowania wody.

Patelnię zdejmij z ognia przestudź, wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Teraz możesz przejść do przygotowania ciasta pierogowego. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, tak aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak aby było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, elastyczne, aby dało się łatwo rozwałkować.

Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki.

Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.

Pierogi wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj jeszcze około 3 minut po wypłynięciu pierogów na powierzchnię. Po ugotowaniu wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation