Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

Pasztet podrobowy
Wzięłam:

Pasztet podrobowy - P1010077
– 600 g mięsa z kaczki
– 250 g móżdżku wieprzowego
– 500 g żołądków drobiowych
– 500 g serc drobiowych
– 550 g skórek wieprzowych
– 500 g wątróbki
– 260 g jajek
– 200 g smalcu
– 250 g cebuli
– 300 g wywaru mięsnego
– 20 g suszonych grzybów
– sól i liść laurowy

Grzyby namoczyłam na noc, rano zaś je ugotowałam. Ugotowałam też z dodatkiem listków laurowych mięso oraz podroby. Cebulę udusiłam na smalcu na patelni. Mięso, podroby, cebulę z patelni, grzyby, pozostały smalec, wywar, jajka i sól do smaku zmiksowałam (można zemleć) na gładką masę.

Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i wraz z masą wstawiłam do gorącego piekarnika. Piekł się ten pasztet do brązowej skórki. Po ostygnięciu wstawiłam jeszcze do lodówki na 3 godziny, a potem wyjęłam z formy. Gotowy ważył 2430 g.

W 100 g było:

– Białko – 22,48 g
– Tłuszcz – 26,76 g
– Węglowodany – 1,24 g

– B : T : W = 1 : 1,2 : 0,1

Następnym razem dodam boczku, aby pasztet był tłustszy. Obecnemu towarzyszyć będzie kwaśna śmietana (tu z czarnymi jagodami) oraz kawa z 50 g masła. Dobrze z pasztetem smakuje też czarna porzeczka. Maliny też mogą nie być od rzeczy :)

Beata pisze:
Lipiec 20, 2015 o 07:41
Dziękuje Pani Tereso za kolejną inspirację :) ochota na pasztet przyszła więc i ja pasztet wykonałam, składniki: 500 g mięsa wieprzowego, 500 g skórek wieprzowych, 1 kg serc drobiowych i 1 kg żołądków drobiowych. do tego 2 łyżeczki sili i trochę pieprzu. dodałam też smalec ok 300 g i 7 jaj.
w 100 g jest 21,85 g B, 27,26 g T i 0,5 g W stosunek 1-1,25-0,02. 😉



Pasztet domowy uzyskuje charakterystyczny smak dzięki przyprawieniu gałką muszkatołową. Do przygotowania świątecznego pasztetu używamy też ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku, imbiru, rozmarynu, tymianku, cząbru, majeranku, a nawet ostrej papryczki chili.


Najprostszy pasztet
Przygotowałam:

– 500 g wątróbki wieprzowej
– 500 g podgardla
– 200 g skórek wieprzowych
– 30 g suszonych grzybów
– 30 g bułki tartej
– 100 g jaj
– 100 g żółtek
– 100 g stopionego masła
– sól, pieprz
Grzyby na dwie godziny namoczyłam w wodzie. Wątróbkę pokroiłam na 2-centymetrowe plastry i je obgotowałam przez około 10 minut w ca 0,5 l wrzącej wody (wraz z grzybami jw), po jej wyjęciu w tym samym wywarze – wraz z grzybami – udusiłam do miękkości podgardle (też pokroiłam na plastry) i skórki wieprzowe. Teraz wątróbkę, podgardle, skórki, grzyby, tartą bułkę, jaja, żółtka, stopione masło i przyprawy zmiksowałam. Masę przełożyłam do formy, upiekłam, po czym zostawiłam w piekarniku do ostygnięcia.

W 100 g miałam:

– Białko – 15,53 g
– Tłuszcz – 35,35 g
– Węglowodany – 3,05 g

– B : T : W = 1 : 2,2 : 0,2

Formę wyścieliłam pergaminem do pieczenia, więc problemów z wyjęciem nie miałam. Pokroiłam go na porcje i część zamroziłam na później.

Pasztet z kury

Ugotowałam rosół z połowy wypatroszonej wiejskiej kury. Zostało mi z niego mięso no i kosteczki. Kosteczki nadawały się do wyrzucenia, ale mięso zagospodarowałam. Upiekłam pasztet. Zostało mi zgadnąć 😉 ile białka i tłuszczu z kurzego mięsa mogło trafić do rosołu, a ile zostało na pasztet. W tym celu oglądałam różne tabele i przepisy, i koniec końców uznałam że wielkiego błędu nie popełnię jeśli przyjmę jakieś „mniej-więcej”. Dane wyjściowe to: kury surowej było 770 g, zaś kości z ugotowanej wybrałam 200 g, a mIęso z rosołu (po odjęciu kości) ważyło 300 g.
Przygotowałam:

– 300 g ugotowanego mięsa z rosołu
– 420 g wątróbki drobiowej
– 30 g smalcu
– 130 g cebuli
– 100 g żółtek
– 100 g jajek
– 200 g masła
– 30 g tartej bułki
– sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wątóbkę udusiłam na smalcu na patelni, a potem na sosie jaki na patelni pozostał udusiłam jeszcze cebulę. Roztopiłam masło (w thermomixie) i do niego dodałam pozostałe składniki, i wszystko razem zmiksowałam.

Bez thermomixa można roztopić w garnku masło i dodać do niego zmielone w maszynce do mięsa ugotowane mięso oraz usmażoną wątróbkę, dodać pozostałe składniki, i zmiksować wszystko na jednolitę masę.

I upiec. Gotowy pasztet ważył 900 g.

100 g zawierało:

– Białko – 18 g
– Tłuszcz – 36 g
– Węglowodany – 4 g

– B : T : W = 1 : 2 : 0,2

Gotowy, ostudzony pasztet jadłam posmarowany masłem z dodatkiem kiszonego ogórka oraz papryki, a drugi raz też z masłem oraz dodatkiem łyżeczki powideł śliwkowych :)

codziennie min. 5 żółtek, boczek, salceson, wątróbka (z wieprzowiny widzę tylko 55g :( ), węgle to ziemniaki, pomidor i koniecznie szklankę wywaru z kości szpikowych (kolagen wpływa także odmładzająco na skórę).
.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation