Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

Domowy ser typu Mascarpone
Mascarpone to tradycyjny ser, wytwarzany od końca XVI wieku we włoskiej Lombardii. Produkowany jest ze śmietany. Jego delikatna konsystencja i rewelacyjny smak sprawiają, że jest idealną podstawą do wielu deserów, między innymi bardzo popularnego Tiramisu.

Tradycyjnie, ser Mascarpone, przygotowywany jest z tłustej, 36% śmietany. W tym przepisie można użyć śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu (nawet 12%), a w efekcie przygotować ser Mascarpone w wersji light.

Wydajność: z 1 litra śmietany 36% otrzymasz 500 g sera

Składniki:
1 l śmietany 36% (można użyć chudszej, nawet 12%)
2 łyżki soku z cytryny (30 ml)
Sprzęt:
mniejszy i większy garnek do kąpieli wodnej
termometr
chusta serowarska / podwójnie złożona gaza
sitko
łyżka
miska
Przepis:
Podgrzej śmietanę w kąpieli wodnej do temperatury 75°C – 80°C.
Dodaj sok z cytryny.przepis na ser mascarpone
Mieszaj do momentu, aż poczujesz, że śmietana zgęstniała.
Wyjmij garnek ze śmietaną z kąpieli wodnej.
Odstaw pod przykryciem do wystudzenia.
Przygotuj piramidę ociekową z miski i sitka wyłożonego podwójnie złożoną chustą serowarską lub gazą.przepis na ser mascarpone
Przelej do sitka śmietanę.
Zwiąż rogi chusty lub nakryj sitko ze śmietaną talerzykiem.
Odstaw do lodówki na 12 godzin.
Przełóż serek do miseczki.przepis na ser mascarpone
Gotowe
Przechowuj w lodówce do 1 tygodnia

UWAGI:
pamiętaj, że tłuszcz wchłania zapach. Podczas ociekania śmietany, sprawdź czy nie masz w lodówce żadnych „pachnących” produktów


Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!

Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.

Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation