Kuchnia

Słodkości

Ciasto Mokka

Hiszpańskie ciasto dla leniwych, czyli z kategorii - bez pieczenia.

Maślane herbatniki nasączone kawą i czekoladowa masa budyniowa.

W oryginale dodatkiem do ciasta są orzechy,

ja zastąpiłam je konfiturą malinową i świeżymi owocami.

Choć nazwa wskazuje, że w cieście dominuje kawy,

to dla mnie smakuje bardziej jak kawałek czekoladowego tortu.





Składniki:

krem:

250 g masła
220 g cukru pudru
250 ml mleka
4 żółtka
100 g gorzkiej czekolady ( 70% )
1 łyżka maki pszennej

ponadto

duże opakowanie herbatników
2/3 szklanki kawy (można dodać alkoholu)
1/3 słoiczka konfitury malinowej
maliny do dekoracji






Sposób wykonania:

Przygotować krem czekoladowy:

Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na gęstą, jasną masę. Dodać 125 ml mleka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Pozostałe mleko zagotować wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, a całość zagotuje, wlać mieszankę jajeczną i całość zagotować. Ciągle mieszając ( łatwo się przypala ) gotować chwilę, aż uzyska jednolity, ciemny kolor. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć z druga połową cukru pudru na puch, stopniowo dodawać przestudzony budyń i miksować do uzyskania gładkiego kremu. Przed przełożeniem herbatników krem nieco schłodzić w lodówce, będzie łatwiej tworzyć ciasto.

Na dużym talerzu układać namoczone w kawie herbatniki (2 rzędy po 6 herbatników ). Na ciastka wyłożyć ok. 3 łyżki kremu i rozsmarować. Ułożyć następną warstwę herbatników namoczonych w kawie, znów wyłożyć krem. W taki sposób stworzyć 5 warstw ciastek i kremu. Na jednej z nich, przed położeniem kremu nałożyć i rozsmarować konfiturę malinową. Brzegi ciasta również posmarować masą czekoladową. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Gotowe ciasto udekorować świeżymi owocami.

Przed podaniem, ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, by maślana masa nabrała odpowiedniej konsystencji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation