Kuchnia

Słodkości

BABKA „MURZYNEK” Z POWIDŁAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

2 szklanki maki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
3 łyżki powideł śliwkowych

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

70 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę, kakao oraz sodę przesiewamy do miseczki. Mleko, olej, jajka, cukry przekładamy do dużej miski i chwilę miksujemy. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy powidła i ponownie chwilę miksujemy. Formę na babkę Smarujemy lekko masłem i oprószamy kakao, nadmiar strzepujemy. Wykładamy ciasto do formy babkowej (do 3/4 wysokości). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50- 60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie na 20 min. Po czym delikatnie zaczynamy wysuwać ciasto.

Czekoladę przekładamy do żaroodpornej miseczki razem z kremówką. Miseczkę umieszczamy nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą. Podgrzewamy, aż do połączenia. Polewamy babkę i zostawiamy do stężenia czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation