Kuchnia

Coś na ząb

Roladki szpinakowe z łososiem to nie tylko elegancka przystawka, ale także świetny pomysł na kolację. Robi się ją bardzo prosto, a w zamian dostajemy dużą porcję pyszności. Szpinak świetnie łączy się z serkiem i łososiem – spróbujcie sami.
Składniki:
1 op. mrożonego mielonego szpinaku
3 serki Almette (białe) z Piątnicy lub Philadelphia
4 duże lub 5 małych jajek
1 czubata łyżka mąki
łosoś wędzony w plastrach 4x100g
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Szpinak dusimy na patelni na małym ogniu, aż odparuje woda – ok. 40-50 minut (jeśli rozmrozimy go wcześniej – to krócej). Dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawiamy. Ubijamy pianę z białek i rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Po wystygnięciu szpinaku dodajemy do niego mąkę, żółtka i mieszamy. Delikatnie dodajemy po trochu ubitą pianę z białek. Masę należy teraz rozprowadzić na dużej blasze wyłożonej pergaminem (blacha na cały piekarnik). Pieczemy w temp. 180ºC ok. 15 minut. Po ostudzeniu, wyjmujemy razem z papierem. Rozsmarowujemy na całej powierzchni serki i układamy łososia. Zwijamy roladę. Najlepiej ją przekroić i wyjdą dwie. Zawijamy w folię stretchową i wkładamy do lodówki.
Jest to przepis podstawowy – aby roladki były ciekawsze możemy dodać do serka np. tarty chrzan (polecam), czosnek, koperek, ugotowane na twardo i pokruszone żółtka jajek czy zastąpić część łososia suszonymi pomidorami. Roladki szpinakowe z łososiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation