Kuchnia

desery

Ryz zapiekany z truskawkami

W rondelku zagotowac mleko ze szczypta soli.
Wsypac ryz, wymieszac, ponownie zagotowac a nastepnie gotowac pod przykryciem (na malym ogniu) przez ok. 30 min. (od czasu do czasu nalezy ryz przemieszac).
Dodac 2 lyzki cukru i cukier z prawdziwa wanilia.

Swieze truskawki umyc (mrozone rozmrozic), osaczyc na sicie.
Polowe truskawek zmiksowac z 2 lyzkami cukru na puree.
Druga polowe truskawek pokroic na male kawaleczki a nastepnie wymieszac z truskawkowym puree.

Cztery kokilki lub filizanki (ok. 150 ml kazda) lekko wysmarowac tluszczem.
Do kazdej kokilki wylozyc truskawki a na truskawki ryz na mleku.
Posypac brazowym cukrem.

Foremki ustawic na blasze i wstawic do piekarnika pod rozgrzany grill aby cukier sie skarmelizowal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation