Kuchnia

Smakowite czary-mary

Lody mleczne stracciatella

Miękkie i proste lody z kawałkami mlecznej czekolady, robione z mleka zagęszczonego niesłodzonego. Nie wymagają dodawania żółtek.

Są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy je zmiksować 2 do 3 razy w trakcie mrożenia.

Możemy też w ogóle pominąć miksowanie – wtedy na dnie pojemnika wytworzy się cienka, nieco twardsza warstwa lodów, ale to w niczym nie przeszkadza. Ja osobiście nie miksuję ich wcale – po prostu robię je wieczorem, a rano mam gotowe lody :)

Smakują inaczej niż tradycyjne lody z żółtek i śmietany, ale to pyszny smak – słodki i mleczny.

Z serii lodów z mleka kondensowanego proponuję też lody kawowe.
Lody mleczne stracciatella
na 4 porcje po 2 gałki

Składniki
puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego o pojemności ok. 400 g
115 g cukru pudru
10 g cukru waniliowego
50 g czekolady mlecznej

dodatkowo
plastikowy pojemnik o pojemności minimum 1,2 l
Wykonanie
puszkę z mlekiem schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin
czekoladę mleczną zetrzeć na tarce o grubych oczkach
schłodzone mleko przelać do dużej miski i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 40 sekund do 1 minuty
pod koniec miksowania dodać cukier puder i cukier waniliowy
na sam koniec na wolnych obrotach wmieszać startą czekoladę
przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na minimum 8 godzin
jeśli chcemy uzyskać bardziej kremową konsystencję, to mniej więcej co 1,5 godziny wyciągać lody z zamrażarki i chwilę miksować. Jednak nie jest to konieczne – niemiksowane lody również będą miękkie po wyjęciu z zamrażarki, jedynie na dnie pojemnika może powstać nieco twardsza, cienka warstwa lodów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation