Kuchnia

⇒ RÓŻNOŚCI z DOBREJ KUCHNI » ☕️ …✽

Sałatka z dzikim ryżem i rybą

To idealne danie dla osób, które stosują zbilansowaną i zdrową dietę. Dziki ryż jest bogatym źródłem witamin B1, B2, PP, żelaza i wapnia.

1.5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu brązowego (lub długoziarnistego białego)
3/4 szklanki dzikiego ryżu ugotowanego na sypko
puszka tuńczyka w oliwie lub 20 dag wędzonego łososia
2-3 mięsiste dojrzałe pomidory średniej wielkości
nieduża czerwona cebula
po 1/2 szklanki groszku i kukurydzy z puszki
po 2 czubate łyżki posiekanej zieleniny: szczypiorku natki pietruszki i listków kolendry
pojemniczek kiełków soi
1/2 szklanki sosu winegret

Ugotowany i wystudzony ryż dziki i brązowy lub biały wymieszać w salaterce. Dodać osączonego z zalewy i podzielonego na mniejsze kawałki tuńczyka lub pokrojonego w paseczki wędzonego łososia, osączone z puszki warzywa, drobno posiekaną cebulę i pomidory, wymyte, przelane wrzątkiem i osączone kiełki soi oraz posiekaną zieleninę. Wszystko starannie wymieszać z sosem winegret, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation