Kuchnia

śniadania

Naleśniki mięciutkie i puszyste

Składniki: (na ok. 12 naleśników)
-4 jajka
-4 łyżki cukru
-600 ml mleka
-4 łyżki gęstej śmietany
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-260 g mąki pszennej
-cukier puder do posypania
-waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura)
-olej do smażenia

Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy kolor. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem lub dżemem i dowolnie zawijamy :)
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation