Kuchnia

Przepisy

Sernik czekoladowy

180 g kruchych herbatników czekoladowych lub kakaowych (ale nie oblanych czekoladą)
100 g stopionego masła
450 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
50 g masła
2 łyżki kakao
700 g śmietankowego serka kremowego
1 szklanka cukru
4 jajka
200 g śmietanki 22 proc.
2 łyżeczki esencji waniliowej
maliny

Herbatniki rozkrusz (rozbijam je wałkiem, którym uderzam w herbatniki włożone do mocnej plastikowej torebki, możesz do tego użyć malaksera). Do pokruszonych herbatników dodaj roztopione masło (100 g), wymieszaj i masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno dociśnij masę herbatnikową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 8 minut. Wyjmij i wystudź. Połamaną na drobne kawałki czekoladę i masło (50 g) przełóż do rondla o grubym dnie i rozpuść na małym ogniu, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Dodaj kakao, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Ubij mikserem serek z cukrem na puszystą masę, następnie pojedynczo dodawaj jajka, nie przerywając ubijania. Do masy serowej dodaj roztopioną czekoladę i ubijaj dalej, aż masa będzie jednolita. Na końcu dodaj śmietanę i wanilię i dokładnie ubij. Tortownicę z podpieczonym spodem dokładnie owiń folią aluminiową (do pieczenia w kąpieli wodnej) tak, aby zabezpieczyć brzegi przed wlaniem się wody. Do tortownicy przełóż masę, wygładź - tortownica będzie dość pełna, ale serniki pieczony w kąpieli nie rośnie za bardzo. Żaroodporne naczynie lub okrągłą blaszkę o średnicy większej niż średnica tortownicy wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Do naczynia ostrożnie wstaw tortownicę z sernikiem i naczynie uzupełnij wodą do poziomu połowy wysokości tortownicy z sernikiem. Piecz 45 minut, ewentualnie pod koniec pieczenia uzupełniając wodę. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w kąpieli wodnej jeszcze przez 15 minut. Wyjmij, wystudź do końca i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin. Przed podaniem ozdób sernik malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation