Kuchnia

ciasta

Ciasto Monte


Ciasto:

6 białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki oleju
100 g mielonych orzechów laskowych
1/2 szklanki mąki pszennej

Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie do piany dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Dolewamy olej i krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i orzechy i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki (23x33) i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.

Masa:

6 żółtek
3 i 1/2 szklanki mleka (850 ml)
2 budynie waniliowe
8 łyżek cukru
100 g mlecznej czekolady
350 g masła
ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu
herbatniki czekoladowe

2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko miksujemy z budyniem i żółtkami, a następnie wlewamy do gotującego mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorący budyń dzielimy na 2 równe części, do jednej z nich dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, a budyń będzie miał jednolity kolor. Połowę masła ucieramy na puch i partiami cały czasu miksując dodajemy ostudzony jeden z budyni, analogicznie postępujemy z pozostałym masłem i budyniem. Na ostudzone ciasto wykładamy masę czekoladową, na nią wykładamy herbatniki, a następnie jasną masę, którą dodatkowo posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do lodówki by się schłodziło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation