Kuchnia

kulinaria

Jabłecznik z mascarpone – bez pieczenia

Składniki na blaszke 20x20cm:

- 300 g herbatników (niecałe dwie paaczki)

- 5 średnich jabłek

- 250 g mascarpone

- opcjonalnie: cynamon i cukier do smaku (ja dodałam tylko odrobinę cynamonu)

Polewa czekoladowa:

- 60 g masła

- 1,5 łyżki wody

- łyżka cukru

- 2 łyżki kakao

- 2 garście płatków migdałowych do przyozdobienia

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z grubymi ooczkami. Podgrzewamy w garnuszku z odrobiną cynamonu, aż zmiękną. Gdy jabłka będą juz lekko ostudzone łączymy je z mascarpone. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, tak aby papier wystwał poza rant blaszki (będzie łatwiej wyjąć ciasto. No chyba że macie blaszke z wyjmowanym dnem). Na dnie układamy warstwę herbatników, następnie 3 łyżki ciasta, znów herbatniki, ciasto itd. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki. U mnie wyszły 4 warstwy herbatników, ale masy jabłkowej pomiędzy nimi nie dawałam dużo. Następnym razem zrobię trzy warstwy, żeby było między nimi więcej masy :-). Ciasto wkładamy do lodówki.

Szykujemy masę:

Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu ich połączenia. Ściągamy z gazu i gdy masa zacznie tężęć wylewamy ja na ciasto i przyozdabiamy migdałami. Znów wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepiej zostawić ciasto na kilka godzin w lodówce by herbatniki zmiękły.

Z blaszki wyszło mi 12 porcji. Jedna porcja to 270 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation