Kuchnia

ciasta

Ulubione ciasto Ernesta Hemingway'a

1 paczka herbatników Petit Beurre 20dag
100 g masła
4 limonki
puszka słodzonego mleka skondensowanego 533g
śmietanka 30% 250 ml (36% 260ml)
torebka płatków migdałowych 2 łyżki

Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki kruszymy i mieszamy z masłem. Tak przygotowanym „ciastem” wykładamy formę o średnicy 20 cm i wkładamy do lodówki. Mleko skondensowane mieszamy ze śmietanką. Z limonek ścieramy skórkę i wyciskamy sok, tak by wyszło go troszeczkę mniej niż pół szklanki. Wlewamy powoli sok do mleka cały czas mieszając. Sok zetnie mleko, dzięki temu masa zgęstnieje. Dodajemy startą skórkę z limonek. Masę wylewamy na kruchy spód. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, obsypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation