Kuchnia

ciasta

Tarta kokosowa z mleczkiem kokosowym

ciasto:
250 g mąki tortowej
120 g masła ( o temperaturze pokojowej )
1 jajko
2 łyżki cukru pudru (60 g)
szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta zagnieć.

Formę do tarty o średnicy 29 cm. wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem

Blaszkę z ciastem włożyć do lodówki na 1 godzinę,po czym wyjąć i nakłuć widelcem, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 15-20 minut

Masa kokosowa:
400 ml mleczka kokosowego z puszki
200 ml mleka krowiego
2 duże jajka
100 g wiórek kokosowych
5 łyżek cukru
2 budynie waniliowe

Dodatkowo do przyozdobienia;

2 łyżki płatków migdałowych

Oba rodzaje mleka wlać do garnka,odlać 150 ml do miseczki.

Do garnka dodać 5 łyżek cukru i zagotować.

Do miseczki z pozostałym mlekiem wsypać budynie, dodać całe jajka po czym wszystko dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka,następnie wsypać kokos i cały czas mieszać aż całość się zagotuje i zgęstnieje.

Gorącą masę wlewamy na upieczony spód,posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy aż wystygnie po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation