Kuchnia

ciasta

Ciasto ze szpinakiem
Składniki (forma 12 x 22 cm):

170 g mąki
200 g cukru
100-150 g listków świeżego szpinaku
110 ml oliwy z oliwek (albo oleju rzepakoweo)
2 duże jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1,5 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Oraz:

1 łyżka soku z cytryny
90 g cukru pudru
kolorowa posypka

Przygotowanie:

Listki szpinaku opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż do blendera, wlej oliwę i razem zmiksuj na gładką masę.
W misce zmiksuj jajka razem z cukrem na puszystą masę, dodaj esencję waniliową, sok z cytryny oraz szpinak zmiksowany razem z oliwą – całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj tylko do połączenia składników
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i przecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto ostudź, wyjmij z foremki, polukruj (wymieszaj cukier puder z sokiem cytrynowym) i posyp kolorową posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation