Kuchnia

Ciacho

Obłędny snickers

Forma 20x20 lub duża keksówka:

2 duże opakowania krakersów (2x180 g)

Krem:

2/3 szklanki mąki kukurydzianej plus 4 czubate łyżki*,
1,5 l mleka zimnego,
1 szklanka cukru,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
140 g gorzkiej czekolady,
3/4 szklanki masła orzechowego

Karmel:

6 łyżek wody,
1 szklanka cukru,
1/4 szklanki kremówki,
4 łyżki masła,

Ganache czekoladowy:

100 g gorzkiej czekolady
gorąca woda,
1 łyżka kremówki

Dodatkowo:

3 duże snickersy

Krem: mąkę kukurydzianą, cukier oraz mleko dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnuszka, który następnie umieszczamy na większym wypełnionym do połowy wodą. Krem będzie się gotował w kąpieli wodnej. Gotujemy krem w kąpieli wodnej ok. 25 minut od momentu gdy woda zaczęła się gotować. Ja jeszcze na chwilę postawiłam go później na palnik żeby krem "zabulgotał" i tak gotowałam cały czas mieszając ok. 1 minuty. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy.

Krem dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy masło orzechowe, do drugiej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy. Lekko studzimy kremy.

Karmel: wodę z cukrem gotujemy, nie mieszając cukru łyżką. Potrząsamy tylko garnuszkiem, gotujemy aż karmel będzie jasnozłoty, dodajemy masło i kremówkę. Lekko studzimy.

Ganache: czekoladę ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, powoli wlewamy po łyżce wrzątku cały czas mieszając aż do uzyskania pożądanej konsystencji - u mnie gęstość nutelli.

Snickersy kroimy na plastry lub w kostkę.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy warstwę krakersów - na to krem czekoladowy - krakersy - krem orzechowy - krakersy - krem czekoladowy - krakersy - krem orzechowy - krakersy - karmel - ganache - snickersy.
Ciasto wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation