Kuchnia

CIASTECZKA

Rogale kruche wg przepisu z 1895r. | PrzepisyTradycyjne.pl

Składniki
2 szt jajek
Ulubiona konfitura lub krem czekoladowy do nadziewania rogalików
Szczypta soli
4 łyżki cukru
15 g drożdży
125 g masła
125 ml mleka
400 g mąki

Przygotowanie
1. Ubijam krótko jajka z ciepłym mlekiem - tak, żeby wszystko się dobrze połączyło.
2. W osobnej misce ubijam chwilę masło klarowane. Dodaję do masła jajka z mlekiem, drożdże, szczyptę soli, cukier i mąkę. Zaczynam wyrabiać ciasto na pulchną kulkę.
3. Ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Przy podstawie nakładam pół łyżeczki ulubionej konfitury lub masy czekoladowej. Zwijam ciasto w rulonik. Rogi zaciskam i podwijam je na kształt podkowy.
4. Uformowane rogaliki smaruję rozpuszczonym masłem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Rogaliki pieką się ok. 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation