Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

niby sernik - ciasto z jogurtu i jabłek
kładniki:

( tortownica o srednicy 24-26 cm)

1kubek=240 ml

Spód ciasta

3/4 kubka drobnego cukru
100 g miękkiego masła, ewentualnie margaryny do pieczenia
1 duże jajko
2 kubki mąki pszennej
1 kubek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie

1 kubek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
800 ml gęstego jogurtu greckiego
7-8 łyżek mąki ziemniaczanej
1 kubek ulubionej gęstej konfitury niskocukrowej ( u mnie wiśniowa na miodzie z przepisu Ali, ale można dać jagodową lub borówkową, które są lekko kwaśne)
0, 5 kubka suszonych rodzynek (można dodać suszoną żurawinę lub wiśnię)
2-3 jabłka ( najlepsze kwaskowe)
0, 5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie

Spód tortownicy ( śr.24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki.

Mało ucieramy z cukrem, dodając stopniowo całe jajko. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do 3 l miski. Dodajemy ubite masło do mąki i zagniatamy ciasto, którym wyklejamy dno i boki tortownicy. Wstawiamy na czas przygotowania nadzienia do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Z 3/ 4 kubka cukru przewidzianego do nadzienia odejmujemy dwie łyżki, które łączymy z cynamonem. Mieszanka cynamonowa posłuży nam do posypania wierzchu ciasta.
Pozostały cukier, cukier waniliowy ubijamy z jajkami do rozpuszczenia kryształków cukru. Dodajemy sok i skórkę z cystyny, gesty jogurt oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodajemy rodzynki.

Konfiturę rozprowadzamy równą warstwą na dnie tortownicy. Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Jedno jabłko kroimy w średnią kostkę, pozostałe po przekrojeniu na połówki w plastry. Kostkę z jabłek układamy na konfiturze i zalewamy ciastem jogurtowym.
Na wierzchu układamy na zakładkę cienkie cząstki jabłek. Wierzch posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 60-80 minut. Studzimy w formie i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby ciasto dobrze stężało.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation