Kuchnia

Dietycznie

PRZEPIS NA FIT KOTLECIKI Z JAJEK I BROKUŁA

składniki:

- 500 g brokuła świeżego
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 2 jajka kurze
- 130 g kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka 1,5% tłuszczu
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1/4 łyżeczki czosnku suszonego

Brokuła i ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, tylko że zamiast wody, dodajemy mleko i wodę.
Kaszę, starte na tarce jajka, brokuła i pozostałe składniki, mieszamy mocno ściskając w dłoniach.
Dłonie zmocz pod bieżącą wodą i formuj kotleciki, z tej ilości otrzymasz 12 kotlecików, układamy na papierze na blaszce. Pieczemy w piekarniku przez 45 do 55 minut. Temp. 190 stopni C. Pieczemy z parą wodną (jeśli nie masz tej funkcji, wstaw na spód piekarnika metalowy kubek z wodą)



całość tj. 12 kotlecików to 834 kcal;
B -77g T- 44,4g W- 121,6g

1 kotlecik około 70 g to 70 kcal;
B- 6,g T- 3,6g W- 30g (1 porcja to 4 sztuki)

Kotleciki są bardzo smaczne, jeśli nie jesteś na diecie, możesz je panierować w bułce tartej i usmażyć na oleju. Idealne dla dzieci i dobry patent na przemycenie warzyw do diety dziecka ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation