Kuchnia

jedzonko

Likier kawowo - cytrynowy - PrzyslijPrzepis.pl

0,5 l wódki
1 cytryna
3/4 szklanki cukru
40 ziarenek kawy

Cytrynę szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Końcem noża robimy w niej nacięcia, w które wciskamy ziarenka kawy.
2. Wkładamy cytrynę do słoika, wsypujemy cukier i wlewamy wódkę. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce, np. do szafki. Kilka razy dziennie obracamy do góry dnem, aby zawartość się wymieszała.
3. Po około tygodniu odcedzamy. Można cytrynę lekko wydusić, ale likier nieco zmętnieje. Odstawiamy jeszcze na tydzień. I możemy się delektować smakowitym likierkiem.

Porady
Słoik musi mieć szczelną zakrętkę.
Jeśli lubimy bardzie słodkie likiery, możemy dodać więcej cukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation