Kuchnia

pasztety, pulpeciki, kotlety,klopsiki

Ziemniaki w andrucie - PrzyslijPrzepis.pl

Składniki
1 kg ziemniaków
20-30 dag wędzonego boczku, podgardla lub słoniny
1 cebula
przyprawa do ziemniaków
wegeta
pieprz
2 jajka
bułka tarta

Wersja "na bogato"- dodajemy

40 dkg pieczarek,
20-30 dkg sera żółtego,
1 cebula,

Ziemniaki obrać i ugotować a następnie jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, podsmażyć i połączyć z ziemniakami. Doprawić do smaku. Ciepła masę rozsmarować na wafel i odczekać aż troch nasiąknie wtedy łatwo się zwinie i nie popęka. Zwinąć w kształtny rulon i odstawić na chwilę do wystygnięcia.
krok 22. Gotowe roladki pokroić w plastry o grubości ok. 2-4 cm.
krok 33. Każdy kawałek obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Plastry smażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
krok 44. W wersji "na bogato" - pieczarki trzeba pokroić i poddusić z cebulką pokrojoną w drobna kosteczkę, doprawić. Rozsmarować na warstwie ziemniaków.
Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać po pieczarkach i gdy wafel zmięknie zwinąć w rulon.

Porady
Można podawać na zimno i na ciepło, jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub keczupem albo jako dodatek do mięsa. Ja proponuje z pieczonym udkiem w majonezie i surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation