Kuchnia

pasztety, pulpeciki, kotlety,klopsiki

Kotlet de Volaille Just My Delicious

Składniki na kotlet de volaille (1 szt):

1 filet z kurczaka
sól
pieprz czarny
odrobina koperku
1 łyżka twardego masła
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia

Mięso roztłucz tłuczkiem na cieńszy kawałek. Jego powierzchnię obsyp do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Teraz ułóż kawałek masła i dokładnie zwiń całość. Następnie mięso zanurz w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, po czym obtocz całość w bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony do czasu, aż mięso będzie gotowe, a panierka złocista i chrupiąca.
Sugestie: Aby mięso nie rozwijało się podczas smażenia możesz go spiąć wykałaczkami lub specjalnym sylikonowym sznureczkiem.
Wersja light: Kotlety po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
Pytanie: Jak zapobiec odpadaniu panierki od mięsa?
Odpowiedź: Przed zanurzeniem mięsa w jajku obtocz je w odrobinie mąki pszennej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation