Kuchnia

sałatki i pasty

Składniki:
brokuł
kilka ogórków korniszonów
3 jajka na twardo
opakowanie pestek słonecznika
opakowanie małych kabanosów
pomidorki koktailowe
opakowanie małego jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny (Kamis) do smaku

Wykonanie:
Odcinamy różyczki brokuła i gotujemy je na parze ok 10-20 min. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Kabanosy kroimy w małe kawałeczki i podsmażamy (nie jest to konieczne), odsączając ewentualnie nadmiar tłuszczu. Ogórki kroimy p pół lub plasterki, pomidory dzielimy na 2 lub 4 w zależności od wielkości. Jaja jak nam się podoba - u mnie krojone na ćwiartki.

Jogurt mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą pieprzem i przeciśniętym przez praskę, lub posiekanym czosnkiem. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

Do miski przekładamy brokuły, układamy jaja, ogórki, kabanosy, pomidorki i całość posypujemy pestkami słonecznika. Przed samym podaniem polewamy przygotowanym sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation