Kuchnia

sałatki i pasty

Sałatka grillowa z dressingiem pietruszkowym przepis -
Pyszna, lekka, świeża sałatka - idealna do dań z grilla. Pamiętajmy, aby dressing dodać dopiero przed podaniem, aby sałata nie zgorzkniała

trudność: łatwe
czas: 1-30 min

Sałatka grillowa z dressingiem pietruszkowym - SKŁADNIKI:
1 sałata masłowa,
2 pomidory,
1 mała cebula,
1 puszka kukurydzy,
DRESSING:
1 pęczek pietruszki,
2 łyżki soku z cytryny,
5-6 łyżek oliwy,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sól,
pieprz,
Sałatka grillowa z dressingiem pietruszkowym - PRZYGOTOWANIE:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Pomidora kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Składniki sałatki mieszamy ze sobą. Z natki pietruszki zrywamy listki. Przekładamy je do naczynia blendera, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość blenderujemy na gładko stopniowo dodając sok z cytryny i oliwę. Następnie dressing doprawiamy do smaku. Sałatkę mieszamy z dressingiem do godziny przed podaniem. Nie mieszamy wcześniej, bo sałata zgorzknieje. Podajemy do mięs i dań z grilla. Do dressingu można dodać 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego. Życzę smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation