Kuchnia

Sałatki, przekąski

Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem .

-250 g makaronu w kształcie ryżu (Orzo)
-250 g chudej szynki (w kawałku)
-2 średnie ogórki
-puszka kukurydzy (ok. 300 g)
-pęczek koperku

Sos jogurtowo-majonezowy:
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z wody.
Koperek drobno siekamy.

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy i mieszamy.
Sałatkę schładzamy w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się "przegryzły".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation