Kuchnia

WEGE

Quinoa po meksykańsku z jednej patelni | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 szklanka quinoa (komosy ryżowej)
1 szklanka bulionu (np. jarzynowego)
przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 szklanka kukurydzy
1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli (lub czerwonej z puszki)
1 puszka krojonych pomidorów
awokado
limonka
świeża kolendra
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Przygotować większą patelnię z pokrywą. Wlać do niej oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną na plasterki połowę papryczki chili. Mieszając chwilę podsmażyć.
Dodać surową quinoa, wlać bulion, zwiększyć ogień i dodać przyprawy, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Wciąż podgrzewając dodać odcedzoną kukurydzę i odcedzoną i przepłukaną fasolkę oraz pomidory z puszki. Wszystko wymieszać, przykryć i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Zdjąć pokrywę i wymieszać.
Dodać obrane i pokrojone awokado, skropić je połową limonki, posypać pokrojoną drugą połówką papryczki oraz listkami kolendry. Podawać z resztą limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation