Kuchnia

Kuchnia

Składniki na 6 muffinek:

240 g zmielonej ciecierzycy ( u mnie wpuszce)

1 jajko

40g skrobi kukurydzianej

łyżeczka miodu
pół łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)

30g - rodzynek, żurawiny
łyżeczka skórki otartej z jednej pomarańczy

1 łyżeczka proszku do pieczenia, w diecie bezglutenowej używamy sodę oczyszczoną
Suchą ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień zagotować do miękkości, odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Można wykorzystać gotową ciecierzycę w puszce.

Ciecierzycę zmielić na maszynce do mielenia lub zblendować do uzyskania gładkiej masy. Masę przełożyć do miski. Dodać do niej jajko, miód, skrobię kukurydzianą, pastę waniliową, bakalie oraz proszek do pieczenia. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation