Kuchnia

Kuchnia

Roladki z piersi kurczaka z marynowaną papryką i szpinakiem

3 piersi z kurczaka (ok 500g)
1/2 łyżeczki chili
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonej bazylii
3 ząbki czosnku
200 g mrożonego szpinaku
150 g marynowanej papryki
150 ml maślanki

Dzień przed przygotowaniem roladek rozcinamy piersi w pół i rozklepujemy na spore, cienkie kawałki, które następnie nacieramy solą i chili oraz posypujemy suszoną natką pietruszki.
Mięso przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy, następnie dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i cienką warstwą smarujemy każdy kawałek kurczaka (zostawiamy po pół centymetra z brzegów).
Następnie na mięso kładziemy kawałki marynowanej papryki (możemy pokroić ją też w 1-2cm paski) i ciasno zawijamy całość w roladki, które następnie spinamy lub obwiązujemy nitką.
Następnie do kubeczka wlewamy maślankę, dodajemy do niej duży ząbek czosnku, odrobinę pieprzu i 1/2 łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy.
1/3 maślanki wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie układamy roladki i resztą polewamy je po wierzchu.

Mięso pieczemy pod przykryciem w 200 'C przez 20 minut, po czym kolejne 10 minut przy zdjętej pokrywie (najlepiej w tym momencie włączyć termoobieg).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation