Kuchnia

Obiadowo...

Faszerowane grillowane kotleciki z jogurtowym sosem - Kuchnia Agaty - najsmaczniejszy blog kulinarny!


kotleciki
mięso mielone - 500 g (najlepiej wołowe)
jajko - 1 szt
natka pietruszki - pęczek
cebula - 1/2 szt
czosnek - 1 ząbek
kumin - 1/2 łyżeczki
chili - do smaku
sól, pieprz - do smaku
ser feta - 1 opakowanie
sos
jogurt grecki - 200 g
majonez - 2 łyżki
czosnek - 1/2 ząbka
koperek - 1 pęczek
skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
ogórek - 1/2 szt, świeży
sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i natką pietruszki. W moździerzu rozgnieść czosnek z chili i kuminem. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko. Doprawić do smaku (proponuję dodać mało soli, gdyż feta jest słona). Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby smaki się połączyły. Po tym czasie wilgotnymi rękoma formować z masy „placuszki”, na środek każdego ułożyć pasek fety, obtoczyć go mięsem tworząc kształt kiełbaski. Każdą porcję mięsa lekko nasmarować oliwą, smażyć na rozgrzanej patelni grillowej.

Jogurt wymieszać z majonezem, posiekanym koperkiem, skórką z cytryny, solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Ogórka zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody, połączyć z resztą sosu. Podawać schłodzony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation