Hobby

przetwory

Likier z ciemnych winogron - PrzyslijPrzepis.pl

3,2 kg ciemnych winogron (najlepiej słodkich i z własnych winorośli)
1kg cukru
1l wódki

1. Winogrona oberwać z gron, wypłukać i zagotować z 0,7 litra wody.
image-13st3222. Gotować na małym ogniu przez około 10 min.
image-1jiap2l3. Gorącą zawartość garnka przelać przez sito, pozostałości wyrzucić do kosza.
image-12xdd394. Sok z winogron ponownie zagotować, dodać cukier, gotować około 10 min na małym ogniu, a następnie pozostawić do wystygnięcia.
image-02ltib05. Do zimnego soku z winogron dodać alkohol. Przelać do butelek i gotowe. Najlepsze jest to iż można od razu degustować.

Porady
Przed degustacją najlepiej schłodzić w lodówce:)
Likieru wychodzi około 3,5l :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation