Kuchnia

danie

Gruzińskie chlebki chaczapuri z serem

Składniki

500 g mąki pszennej typ 650
7 g suszonych drożdży instant
150 ml letniego mleka
150 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
łyżka masła
farsz: 250 g sera np. w proporcji pół na pół – fety i mozzarelli (u mnie wędzony twaróg, mascarpone i parmezan), sól, pieprz
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

Instrukcja

Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą, cukrem.
Mleko podgrzewamy w rondlu z wodą i łyżką masła, tak aby płyn był letni.
Stopniowo wlewamy płyn do suchych składników i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po ok. 6 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli odstającej od ręki. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Ja, połączyłam wędzony twaróg z łyżką mascarpone i tartym parmezanem. Przyprawiłam go solą i pieprzem do smaku.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 5 części.
Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Na środku umieszczamy 1-2 łyżki serowego farszu, zostawiając brzegi wolne. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placek. Czynność powtarzamy z każdą częścią ciasta uzyskując 5 placków.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy pierwszy chlebek i smażymy przez ok. 2 minuty, przewracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne dwie. Następnie zdejmujemy i odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a na patelni smażymy kolejny chlebek.
Chaczapuri najlepiej smakują na ciepło! Chlebki podajemy z jogurtem naturalnym lub Smakowitą Ekstra lekko soloną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation