Kuchnia

Słodkości

Sernik z krówkami
Składniki:
mąka - 350 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
kakao - 2 łyżki
jajko - 2 sztuki
cukier - 125 gramów
Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
twaróg sernikowy - 1 kilogram
jajko - 5 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
cukier puder - 150 gramów
mąka ziemniaczana - 50 gramów
kruche krówki - 400 gramów
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, ale nie zagniataj. Otrzymane pokruszone ciasto odstaw na 20 minut do
lodówki.
2. Dno kwadratowej tortownicy o boku 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż połowę ciasta. Wstaw do
nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 20 minut.
3. W tym czasie jajka ubij z cukrem pudrem, dodaj twaróg, miękką Kasię i mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszaj.
4. Na upieczony spód wyłóż masę serową i wyrównaj powierzchnię.
5. Na powierzchni sera ułóż rzędami krówki, lekko wciskając je w masę.
6. Całość posyp pozostałym ciastem. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 160 st.C piekarnika i piecz 60 minut.
Następnie otwórz piekarnik, obniż temperaturę do 120 st. i piecz jeszcze 30 minut. Podawaj po całkowitym wystygnięciu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation