Kuchnia

Słodkości

*na 20 małych babeczek
Składniki:
na ciasto:
100 g mąki
60 g zimnego masła
1 żółtko
łyżka cukru pudru
duża szczypta soli
na krem:
250 ml mleka
20 g budyniu waniliowego (1/2 torebki)
łyżka cukru
100 g masła
dodatkowo:
kandyzowane wiśnie
2-3 łyżki kwaśnego dżemu
cukier puder

Składniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote.
W połowie mleka rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i mieszając ugotować. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na krem. Na dno połowy babeczek dać odrobinę dżemu a następnie wycisnąć szprycą krem. Na każdą babeczkę postawić pionową babeczkę bez kremu. Do środka włożyć wisienkę, pospać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation