Kuchnia

vegan

Life of a Polish vegan - Życie weganki od kuchni: Bardzo zdrowe ciasto

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanki mąki gryczanej (zrobiłam z kaszy - tym razem z palonej)
1 łyżeczka proszku do p.
1 łyżeczka sody
200 ml mleka
1/3 szklanki syropu z agawy lub miodu
mały banan
1 łyżka soku z cytryny
szklanka suszonych śliwek
1 łyżka lnu mielonego
ok. 5-6 łyżek wody lub mleka

Suche składniki łączymy w jednej misce, dodajemy do nich owoce i dokładnie obtaczamy mieszanką. Mokre składniki łączymy w drugim naczyniu. Można również dodawać mokre po kolei do suchych, ale trzeba to robić dość sprawnie i niezbyt długo. Masa wychodzi gęsta i zbita, dlatego dobrze jest rozrzedzić ją wodą lub mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 40 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation