Kuchnia

Przepisy

Piernik Przekładany na Thermomixa

Składniki:

Ciasto:

3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
250 g miodu sztucznego (około 1 szklanka)
100 g margaryny lub masła
3 jajka
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka
kostka margaryny
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 łyżki cukru

Wykonanie ciasta:

Do Thermomix dajemy margarynę i miód i roztapiamy czas 4 min/temp.50 stopni/obr.2 Dajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto czas 3 min/obr.3 Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu musimy upiec 4 placki w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Wykonanie masy:

Do Thermomix wlać mleko i doprowadzić do temp. 80 stopni. Następnie wsypać budyń i cukier wymieszać dokładnie czas 30 s/obr.4. Ugotować budyń czas 1 min/temp 90 stopni/obr.1. Pozostawić do wystygnięcia. Następnie nastawiamy Thermomix na 5 min/ obr. 5 i dodajemy kawałku margaryny i ucieramy na jednolitą masę.
Płaty wystudzonego ciasta przełożyć powidłami i masą. Polać polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation