Kuchnia

Przepisy

Placki po węgiersku

Najlepsze placki po węgiersku -smaczne placki ziemniaczane z gulaszem

Placki po węgiersku czyli z gulaszem, to pyszne i pożywne danie .
Można go urozmaicać dodając do gulaszu np. pieczarki, paprykę świeżą lub inne warzywa.
Można upiec duży placek, nałożyć na niego sos z mięsem i złożyć, my lubimy mniejsze w towarzystwie sosu :)
Jak by nie było, za każdym razem będzie smacznie!



placki po węgiersku





około kg ziemniaków
Cebula
sól czosnkowa wg smaku
2 jajka
kasza manna ( do zagęszczenia, około pół szklanki)
łyżeczka majeranku
pieprz mielony
warzywko do smaku

Na gulasz:

60 dag łopatki
2 ząbki czosnku
łyżka suszonej włoszczyzny
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
pieprz
sól
2 pełne łyżki papryki słodkiej
szczypta chilli
skrobia kukurydziana lub mąka do zagęszczenia sosu


dodatkowo kwaśna śmietana i ketchup










Zaczynam od gulaszu. Umyte i osuszone mięso kroję na odpowiednie kawałki, obsmażam na smalcu ( można na oleju) dodaję plasterki czosnku i suszone warzywa, kiedy mięso puści sok i dodaję przyprawy i podlewam gorącą wodą. Gotuję do miękkości, na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną z wodą.

W czasie gdy gulasz się gotuje przygotowuję placki ziemniaczane. Ziemniaki należy oczywiście obrać i umyć, następnie zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, za mnie zrobił to Thermomix , cebulę i czosnek także ścieramy lub drobniutko siekamy, dodaję jajka, przyprawy i kaszę manną , mieszam całość. Odstawiam na pół godziny, po tym czasie smażę cienkie placki.

Podaję w towarzystwie gulaszu, na wierzch nakładam łyżkę gęstej śmietany i polewam ketchupem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation