Kuchnia

kuchnia

Kalafiorowa uczta zapiekanka

Składniki

kalafior
50 g masła
50 g pszennej mąki
500 ml mleka
200 g żółtego sera
2 łyżki musztardy
sól
pieprz

Przepis

Kalafiora dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odcedzamy je i odkładamy do wystudzenia. Masło roztapiamy w rondelku, po czym dodajemy do niego mleko i mąkę. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Łączymy go z musztardą i startym na tarce serem. Różyczki kalafiora układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i zalewamy sosem, tak, aby był całkowicie przykryty. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation