Kuchnia

Kuchnia

Ciasteczka sezamowe

Składniki:
250g mąki
170g schłodzonej kostki do pieczenia Kasia
60g cukru
80g cukru pudru
1 jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek sezamu

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.

2. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę rozcierać ją z mąką palcami, aż powstanie kruszonka.

3. Dodać jajko, 5 łyżek sezamu i szybko zagnieść ciasto (uwaga – będzie trochę klejące).

4. Umyć ręce i z ciasta uformować wałek. Na stolnicę lub tacę wysypać 2 łyżki sezamu i obtoczyć w nim ciasto. Następnie włożyć je do zamrażalnika na 30-40 minut.

5. Schłodzone ciasto kroić ostrym nożem na około 0,5cm ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około 18 minut, aż ładnie się przyrumienią.

Udanych wypieków:)

(C: malacukiernia.pl)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation