Kulicz - rosyjska baba paschalna
Tarta
Tarta ziemniaczana po rosyjsku
Pascha
Pascha z serem i owocami
Wiśniowe naleśniki
Naleśniki kokosowe z wiśniami
Pieczone jabłko
Jabłka po petersbursku
Oładki czekoladowe z jabłkami
Oładki czekoladowe z jabłkami
napoleonka
Napoleonka po rosyjsku
Kulicz - rosyjska baba paschalna
Kulicz - rosyjskie tradycyjne ciasto wielkanocne. Pieczony jest w specjalnej bardzo wysokiej formie o małej średnicy, co nadaje tej babie wyjątkowy wygląd.
Kulicz - rosyjska baba paschalna
Kulicz - rosyjska baba paschalna
anemon anemon moje przepisy (211)
[Pin It]
Składniki
- drożdże: 25 gramów
- mleko (letnie): 4 łyżki
- cukier: 1 łyżeczka
- mąka: 2 łyżki
- mąka (pszenna typ 650): 500 gramów
- mleko (ciepłe): 0.5 szklanki
- jajka: 2 sztuki
- żółtka: 2 sztuki
- masło: 75 gramów
- margaryna (dobrej jakości): 75 gramów
- cukier (aromatyzowany wanilią ¾ szk.): 0.75 szklanki
- rodzynki: 100 gramów
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 215 min.
Sposób przygotowania
1
Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2
Całe jajka i żółtka zmiksować z cukrem, aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość, następnie odstawić w ciepłe miejsce np. do nagrzanego do 50*C piekarnika i wyłączonego, aby masa się podgrzała.
3
Gdy rozczyn będzie gotowy, wlać do niego ciepłe mleko i rozmieszać. Nie przestając mieszać, dodać ciepłą masę jajeczną. Miskę przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok.45 min./.
4
Gdy masa podwoi swoją objętość dodawać na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i mąki. Dokładnie wyrobić, można mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki, wcześniej namoczone w rumie lub ciepłej wodzie i odsączone. Jeszcze przez chwilę wyrabiać, aby rodzynki połączyły się z ciastem. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
5
W tym czasie przygotować formy, wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą, a na dno położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia.
6
Zamiast form można wykorzystać metalowe, litrowe puszki po owocach. Ja piekłam w dwóch garnkach /bez elementów plastykowych/, jeden o pojemności 1i ½ litra, a drugi 2 litry.
7
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką / ja dodałam 2 łyżki/, zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciasto będzie niesmaczne. Jeśli ciasto będzie się kleiło nadal, to po prostu trzeba trochę dłużej wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i nie będzie się kleiło do rąk.
8
Z ciasta formować kuleczki wielkości dużej śliwki / kulicze/ i wkładać do wcześniej przygotowanych foremek, wypełniając je do 1/3 wysokości. Nakryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
9
Gdy ciasto podrośnie do ¾ wysokości formy, wstawić je do nagrzanego piekarnika do 160*C i piec ok.35 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzone kulicze polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
10
*Przepis na to tradycyjne ciasto Wielkanocne znalazłam na rosyjskiej stronie internetowej:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=1694#post1694 W stosunku do oryginału zmniejszyłam ilość cukru i drożdży oraz obniżyłam temperaturę i skróciłam czas pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Dodatkowym atutem jest bardzo dekoracyjny wygląd.
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