Kuchnia

Chleb

Słodkie bułeczki na maślance - Przepisy - Magda Gessler - Smaki Życia



Czas przygotowania 30 min.
Czas oczekiwania 12 min.

Trudność
Porcja dla

mąka 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
soda oczyszczona 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
maślanka 1 szklanka
masło 180 gram


Proste bułeczki, idealne na śniadanie!

Rozgrzać piekarnik do 220°C. W misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól. Suche składniki wysypać na stolnice, dodać masło i pokroić je nożem (unikamy ogrzewania masła dłońmi). Całość przenieś do robota kuchennego, dodać maślankę i szybko wymieszać - tylko do połączenia składników. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, złożyć 4 razy i dopiero wyciąć okręgi. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 10-12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation