Kuchnia

desery

Odchudzona panna cotta tymiankowa z malinami i musem truskawkowym

panna cotta:
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (domowy waniliowy)
6 łyżeczek żelatyny
1 laska wanilii
2 gałązki tymianku
mus truskawkowy:
200 g mrożonych truskawek D'aucy
1 galaretka truskawkowa
dodatkowo:
200 g malin D'aucy
1 galaretka malinowa

Mleko zagotowujemy z cukrem, gałązkami tymianku i ziarenkami wanilii, zdejmujemy z ognia, dosypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wystudzone mleko przelewamy przez sitko wyłożone gazą i w momencie, kiedy zaczyna tężeć wlewamy do kieliszków, odstawiamy do całkowitego stężenia.
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 500 ml wody, dodajemy do niej mrożone maliny, mieszamy i kiedy zacznie tężeć, wylewamy porcje na mleczną pannę cottę, odstawiamy do całkowitego stężenia.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy do niej zamrożone truskawki, mieszamy i całość miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji musu. Kiedy zacznie tężeć, wylewamy porcje na galaretkę z malinami.
Podajemy schłodzone, ozdobione listkami tymianku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation