Kuchnia

jedzonko

Sałatka ze śledziem

Składniki - do śledzia
kilka filetów z matiasa
2 średnie białe cebule
100 ml oleju rzepakowego z Góry św. Wawrzyńca*
kilka gałązek świeżego tymianku
pieprz czarny
Składniki - do sałatki
kilka ziemniaków
ugotowanych w mundurkach
2–3 łyżki musztardy francuskiej
kilka gałązek koperku
kilka łyżek oleju rzepakowego z Góry św. Wawrzyńca
sól, pieprz czarny
Jeśli masz dobre matiasy, to od razu pokrój je w ukośne kawałki o szerokości 1,5 cm. Jeśli jednak masz tylko śledzia à la matias i na dodatek jest słony, to włóż go do mleka wymieszanego pół na pół z wodą na 2-3 godziny, potem osącz, wysusz i pokrój jak w opisie wyżej.

Włóż śledzia do miski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dorzuć do śledzia, dodaj gałązki tymianku, odrobinę świeżo mielonego pieprzu, wlej olej. Odstaw na noc do lodówki.

Ziemniaki dobrze wystudź. Obierz ze skórki, podziel na pół i pokrój w plastry. Ze śledzi usuń gałązki tymianku i dopiero wtedy dorzuć do nich ziemniaki. Dodaj musztardę i posiekany drobno koperek. Delikatnie wymieszaj. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze trochę oleju. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Odstaw na godzinę, żeby smaki się dobrze "przegryzły".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation