Wnętrza

Home Sweet Home

POMARAŃCZOWE MUFFINY Z MIGDAŁAMI

Składniki na muffiny:

75 g masła, 250 g mąki, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g cukru, skórka z 1 pomarańczy, 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, 100 ml mleka, 1 jajko, 60 g posiekanych migdałów

Krem: 250 g sera mascarpone, 200 g śmietany kremówki, 20 g cukru pudru, ekstrakt lub aromat waniliowy

Do dekoracji: plasterki pomarańczy, płatki migdałowe



Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Rozpuścić masło, ostudzić. Umyć pomarańczę, sparzyć skórkę i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. W misce wymieszać wszystkie suche składniki: skórkę z pomarańczy, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier. W drugim naczyniu wymieszać płynne składniki: najpierw sok i mleko z jajkiem, na końcu przestudzone masło. Płynne składniki wlać do suchych i delikatnie wymieszać widelcem. Nie należy mieszać zbyt długo. Na sam koniec dodać posiekane migdały i lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny. Piec w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostudzenia.

Przygotować krem: wszystkie składniki kremu włożyć do miski i miksować przez chwilę (nie miksować zbyt długo). Przed udekorowaniem muffinek warto włożyć krem na kilkanaście minut do lodówki. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i udekorować muffinki, ozdobić plasterkiem pomarańczy i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation