Kuchnia

♆ Bon Appétit ♆

Dwukolorowe ciasteczka świąteczne

220 g mąki + mąka do ewentualnego dosypania w razie potrzeby i do wałkowania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru
120 g margaryny miękkiej
1 jajko
1 łyżka mleka
3 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie:
Zagnieść ciasto z: mąki, cukru, proszku do pieczenia, żółtka (białko oddzielić, zostawić), mleka i margaryny. Zagniata się BARDZO szybko. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części i do jednej z nich dodać kakao – zagnieść.
Oba kolory ciasta, zawinięte w folię, wsadzić na ok. 15-30 min do lodówki do schłodzenia.
Po wyjęciu z lodówki, każdą porcję ciasta rozwałkować na cienki placek (grubość 3-5 mm). Wycinać ciasteczka foremkami w dowolnych kształtach.
Na jasny spód kłaść mniejszy ciemny wzorek. Wierzch dolnego ciasteczka posmarować białkiem, żeby góra się łatwo przykleiła.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – układać NIE na styk! Piec ok. 15 min w temp. 170-180°C, na rumiano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation