Kuchnia

kuchnia

Pijak

Bardzo smaczne i efektowne ciasto, ładnie się prezentuje i tak samo dobrze smakuje. Dodatek alkoholu sprawia ,że ciasto choć dość słodkie nie jest mdłe, wprost przeciwnie gdy jest dobrze schłodzone, orzeźwia.

Spód:
-10 białek + 10 łyżek cukru
-2 szk. wiórek kokosowych (2 opak. po 100g)
-2 szk. maku (30 dkg)
Wszystko ubić mikserem i piec ok. 45 min.

Budyń:
-3 niepełne szk. mleka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-10 żółtek
-1 i ⅓ szk. cukru
Wszystko wymieszać i ugotować budyń

Masa:
2 masła roślinne utrzeć z wystudzonym budyniem ,dodać 2 kieliszki wódki.

Gotową masę wyłożyć na upieczony białkowy spód. Można posypać niewielką ilością rodzynek.
Rozłożyć okrągłe biszkopty nasączone wódką rozcieńczoną z przegotowaną wodą. Całość polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
-½ masła roślinnego
-2 łyżki kakao
-3 łyżki cukru
-1 łyżka mleka
Zagotować , lekko ostudzić i polać ciasto
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation