Podróże i miejsca

Gotujemy

Schab po bałkańsku

SKŁADNIKI:
60-70 dag schabu
2 czerwone papryki
250 g pieczarek
3 pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka pomidorów w kawałkach
1/2 szkl przecieru pomidorowego typu passata
1/2 szkl bulionu
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
2 ogórki kiszone
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
olej do smażenia
sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa

1. Schab pokroić w paseczki, posypać ulubioną przyprawą (u mnie jest to ostatnio Przyprawa do mięs z Lidla). Obsmażyć na oleju na rumiano. Zdjąć z patelni.
2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki, pomidory i ogórki w kosteczkę.
3. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę, dodać paprykę i pieczarki, oprószyć solą i smażyć razem jeszcze ok 5 minut, po czym dodać mięso, pomidory, przecier i bulion i dusić następne 10 minut. Po tym czasie dodać ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa. Doprawić do smaku.
Uwaga: gdyby sos za bardzo gęstniał, wystarczy podlać go gorącą wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation