Podróże i miejsca

Gotujemy

Paszteciki z mięsem

Ciasto krucho - drożdżowe:

350 g mąki pszennej
25 g drożdży
100 g masła
pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 %
1 jajko
1 żółtko
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cukru

Farsz:

około 500 g ugotowanego mięsa z rosołu * ( wołowego, wieprzowego lub drobiowego albo mieszanki tych mięs ) + kilka łyżek rosołu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
majeranek
gałka muszkatołowa
sól i pieprz

Wykonanie:

Farsz:

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia.

Mięso zmielić w maszynce razem z podsmażoną cebulą. Do mięsa dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Doprawić majerankiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlać kilka łyżek rosołu i wyrobić dokładnie całość. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę rosołu; chodzi o to aby farsz nie był suchy, ma tworzyć zwarta masę ( jak na pasztet ). Farsz skosztować i ewentualnie jeszcze doprawić.

* Mięso, jakiego użyłam do farszu, to jedna duża ćwiartka z kurczaka i kawałek łopatki wieprzowej. Oba rodzaje mięs ugotowałam jak zwykły rosół, z dodatkiem warzyw - marchewki, kawałka selera i pora oraz przypraw - soli, kilku ziarenek pieprzu, 2 ziaren ziela angielskiego, 2 liści laurowych. Po ugotowaniu i przestudzeniu, mięso ( z ćwiartki kurczaka zdjęłam skórę ) zmieliłam razem z warzywami z rosołu ( oprócz pora ). Po zmieleniu otrzymałam około 520 g farszu.


Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce wymieszać śmietanę, cukier i drożdże. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić.

Do miski ze śmietaną i drożdżami dodać przesianą mąkę, sól, jajko, żółtko oraz przestudzone masło i wymieszać wszystko łyżką. Gdy składniki się połączą ręcznie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i ponownie krótko zagnieść. Ciasto podzielić na pół, następnie rozwałkować - w razie potrzeby podsypując mąką - na prostokąt o wymiarach około 15 x 40 cm. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz formując go w wałeczek:
Ciasto z farszem zwinąć w rulon, ułożyć łączeniem do dołu. Ostrym nożem pokroić na około 3 cm kawałki:


Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie. Posmarować roztrzepanym jajkiem ( można w tym momencie posypać np. sezamem, kminkiem lub czarnuszką ).


Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do ładnego zrumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation