Kuchnia

Kuchnia

Domowe bułki do burgerów

Przepis od kotleta
Składniki na 12-14 bułek:

680g mąki pszennej
200ml mleka
200 ml wody
2 łyżeczki cukru
14 g świeżych drożdży (7g suchych)*
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
coś na wierzch do posypania – u mnie słonecznik

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i wsypać do miski. Zrobić w niej wgłębienie i wlać podgrzane lekko mleko (ma być tylko lekko ciepłe, nie gorące!). Do mleko wkruszyć drożdże, dodać cukier, posypać lekko mąką po wierzchu i zostawić na około 15 minut. Nie mieszać!

Po tym czasie dodać resztę składników czyli sól, wodę a na końcu masło i wyrobić ciasto. Uformować z ciasta kulę i włożyć do miski, po czym zostawić na godzinę pod ściereczką do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyjąć ciasto, lekko wyrobić i podzielić na 12-14 części. Z każdej części formować kulkę i układać na blaszce. Każdą bułkę spłaszczyć na placek i znowu odstawić na 40 minut pod ściereczką, aby bułeczki wyrosły.

Następnie posmarować bułki posmarować jajkiem i posypać sezamem/siemieniem lnianym, słonecznikiem/pestakmi dyni. Generalnie czymś, co chrupie. Piec w 200 st. C przez 15 minut. Nie dłużej, bo bułki spalą się od spodu.

* jeśli używacie suchych drożdży, nie musicie robić rozczynu, po prostu wszystkie składniki od razu umieśćcie w misce i wyrabiajcie ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation